فناوریهای نوین بیمهای
علیرضا امین پور؛ محمد ربیعی
چکیده
پیشینه و اهداف: در سالهای اخیر صنعت بیمه رشدی چشمگیر داشته است و شرکتهای مختلف با خدمات گوناگون پا به عرصه گذاشتهاند. بازاریابی موفق یکی از اهداف اصلی شرکتهای بیمه است؛ پیداکردن افرادی که احتمال میرود از خدمات بیمه استفاده کنند، بسیار مهم است و منجر به مدیریت هرچه بهتر سرمایه و هزینهها میشود. هدف اصلی این پژوهش، دستهبندی ...
بیشتر
پیشینه و اهداف: در سالهای اخیر صنعت بیمه رشدی چشمگیر داشته است و شرکتهای مختلف با خدمات گوناگون پا به عرصه گذاشتهاند. بازاریابی موفق یکی از اهداف اصلی شرکتهای بیمه است؛ پیداکردن افرادی که احتمال میرود از خدمات بیمه استفاده کنند، بسیار مهم است و منجر به مدیریت هرچه بهتر سرمایه و هزینهها میشود. هدف اصلی این پژوهش، دستهبندی نظرات خریداران بیمه زندگی یک شرکت بیمه ای بر اساس الگوریتمهای متنکاوی است تا بتوان از این دستهبندی به عنوان مبنایی برای پیشبینی مشتریان احتمالی آتی استفاده کنیم. با پیشبینی این دسته از مشتریان میتوانیم استراتژی بازاریابی مناسبی برای فروش خدمات خود اتخاذ کنیم.روششناسی: در این پژوهش به بررسی یک مجموعه داده متنی شامل نظرات خریداران بیمه زندگی پرداختهایم، چرا که با وجود رشد روز افزون حجم این دسته از دادهها، وجود ابزارهایی جهت سازماندهی، بازیابی و کشف دانش مفید از آنها ضروری است. در همین راستا، تاکنون تحقیقات گستردهای روی تکنیکهای پردازش متن صورت گرفته است. این تکنیکها، با استفاده از شناسایی و کشف الگوها، به دنبال استخراج اطلاعات مفید از دادههای متنی بدون ساختار هستند. در این مقاله نظرات خریداران بیمه زندگی، به صورت یک مساله مستقل مورد بررسی قرار گرفته است. هدف اصلی، دستهبندی این نظرات بر اساس الگوریتمهای متنکاوی به دو دسته مثبت و منفی است. برای رسیدن به این هدف، برای اولین بار در صنعت بیمه از چهار الگوریتم مختلف یادگیری ماشین برای متنکاوی نظرات بیمهگذاران استفاده شده است.یافتهها: با توجه به نتایج حاصله از تکنیکهای به کار رفته در این پژوهش میتوان گفت که الگوریتم ماشینبردار پشتیبان با میزان 73 درصد، بیشترین میزان معیار دقت پیشبینی را در بین سایر الگوریتمهای مورد استفاده در این پژوهش داشته است. در ضمن اکثریت بیمهگذاران نیز نظر مثبتی در ارتباط با خدمات دریافتی داشتهاند و این بدان معناست که اکثر مشتریان استفاده کننده از خدمات، از شرکت راضی هستند.نتیجهگیری: اکثریت بیمهگذاران مایلند در آینده نیز این خدمت بیمهای را در سبد خرید خود داشته باشند. لذا مسئولین شرکت میتوانند، مشتریان احتمالی خود را از میان این افراد پیدا و برای فروش خدمات خود بر روی آنها سرمایهگذاری کنند. با این استراتژی بازاریابی، مدیران میتوانند هزینههای شرکت را کاهش داده و با صرفهجویی در هزینه از این راه، قیمت خدمات خود را کاهش دهند. همه ما میدانیم که هدف هر شرکتی تعیین قیمت برای به حداکثررساندن سود است که به آن قیمت بهینه نیز گفته میشود. تعیین قیمت بهینه به درک هزینهها، کشش قیمت، ترجیحات مصرفکننده و اقدامات استراتژیک بازاریابی ما بستگی دارد. با این نتایج میتوانیم استراتژی بازاریابی مناسب خود را انتخاب کنیم. زیرا تعیین یک قیمت حق بیمه بهینه یک مزیت رقابتی برای شرکتها ایجاد میکند. مانند هر صنعت دیگری، قیمت تابع قانون عرضه و تقاضا است. از آنجایی که دریافت بهترین قیمت جزو اولویتهای اصلی مشتریان بیمه است، حتی درصد کمی تغییر در قیمت حق بیمه باعث میشود بسیاری از مشتریان بیمهگران خود را تغییر دهند. بنابراین، قیمتگذاری بهینه در بخش بیمه، حداکثر سود را ممکن میسازد.
فناوریهای نوین بیمهای
حسن قربانی؛ میترا قنبرزاده؛ رضا افقی
چکیده
پیشینه و اهداف: حفظ مشتریان همواره بهعنوان مهمترین شاکله در همه صنایع تلقی میشود و صنعت بیمه نیز از این امر مستثنی نیست. طی سالهای اخیر در ایران و با افزایش فروش بیمهنامههای زندگی، حفظ مشتریان بیمه به گونهای مورد توجه مدیران و صاحبنظران صنعت بیمه قرار گرفته است که با ارائه پوششهای متنوع بیمهای طیف وسیعی از مشتریان ...
بیشتر
پیشینه و اهداف: حفظ مشتریان همواره بهعنوان مهمترین شاکله در همه صنایع تلقی میشود و صنعت بیمه نیز از این امر مستثنی نیست. طی سالهای اخیر در ایران و با افزایش فروش بیمهنامههای زندگی، حفظ مشتریان بیمه به گونهای مورد توجه مدیران و صاحبنظران صنعت بیمه قرار گرفته است که با ارائه پوششهای متنوع بیمهای طیف وسیعی از مشتریان خود را راضی نگه دارد. امروزه، ایجاد حس رضایت در مشتریان بیمههای زندگی توسط شرکتهای بیمه یک هنر محسوب میشود و هر چه شرکت بیمه مشتریان بیشتری را راضی نگه دارد، دیگر نگران بازخرید و خارج شدن مشتریان خود نیست. هدف اصلی مقاله، پیادهسازی روشهای دادهکاوی در پیشبینی ریزش مشتری و شناسایی عوامل تاثیرگذار بر ریزش مشتری در محصولات بیمه زندگی یکی از شرکتهای بیمه در ایران است. منظور از پیشبینی ریزش مشتری شناسایی مطلوب طبقه یا کلاس مربوط به بیمهنامههایی است که قبل از پایان یافتن زمان پوشش بیمه، به درخواست بیمهگذار، متوقف و پایان مییابد.
روششناسی: در مقاله حاضر، سعی شده است با بهرهگیری از الگوریتمهای دادهکاوی مانند جنگل تصادفی، درخت تصمیم، رگرسیون لجستیک و شبکه عصبی به طبقهبندی مشتریان بیمه های زندگی بر اساس ریزش و یا عدم ریزش بپردازیم. دادههای مورد استفاده در این تحقیق، شامل اطلاعات بیمهنامههای زندگی یک شرکت بیمه پایلوت در سال 1398 در استان تهران است که سهم مناسب و بالایی در پرتفوی صنعت بیمه دارد.
یافتهها: نتایج تحقیق حاکی از عملکرد بالای الگوریتمهای جنگل تصادفی، درخت تصمیم، رگرسیون لجستیک و شبکه عصبی در پیشبینی کلاس مربوط به ریزش مشتریان دارد. براساس نتایج حاصل از تحقیق، احتمال باز خرید در زنان و افراد دارای مشاغل پر ریسک و سن بالاتر، ببشتر است. از طرف دیگر، افرادی که در ابتدا پرداخت حقبیمه را به صورت سالانه، حقبیمه کمتر و درصد ضریب تغییر سرمایه و ریسک سرمایه بیشتری را انتخاب کردهاند، احتمال بازخرید آنها کمتر بوده است.
نتیجهگیری: با توجه به بلندمدت بودن بیمههای زندگی و نیاز به نقدینگی مشتریان با توجه به شرایط اقتصادی، شرکتهای بیمه باید توجه بیشتری به مشتریان بیمههای زندگی داشته باشند و ضمن رصد رفتار مشتری در طول بیمهنامه، برنامههای وفاداری به جهت حفظ مشتری را در دستور کار خود قرار دهند.
قیمتگذاری محصولات بیمهای
محبوبه اعلائی
چکیده
پیشینه و اهداف: قیمتگذاری محصولات بیمهای ﯾﮑﯽ از ﻣﻬﻢﺗﺮﯾﻦ ﻣﺴﺎﺋﻠﯽ است ﮐﻪ ﺷﺮﮐﺖﻫﺎی ﺑﯿﻤﻪ ﺑﺎ آن ﻣﻮاﺟﻪ ﻫﺴﺘﻨﺪ. در مطالعات اخیر دانش اکچوئرال، برای وارد کردن نااطمینانی پارامترهای اقتصادی در قیمتگذاری محصولات بیمهای از متغیرهای تصادفی فازی استفاده میشود. با توجه به اثرات نااطمینانی نرخ بهره بر صنعت بیمه و ...
بیشتر
پیشینه و اهداف: قیمتگذاری محصولات بیمهای ﯾﮑﯽ از ﻣﻬﻢﺗﺮﯾﻦ ﻣﺴﺎﺋﻠﯽ است ﮐﻪ ﺷﺮﮐﺖﻫﺎی ﺑﯿﻤﻪ ﺑﺎ آن ﻣﻮاﺟﻪ ﻫﺴﺘﻨﺪ. در مطالعات اخیر دانش اکچوئرال، برای وارد کردن نااطمینانی پارامترهای اقتصادی در قیمتگذاری محصولات بیمهای از متغیرهای تصادفی فازی استفاده میشود. با توجه به اثرات نااطمینانی نرخ بهره بر صنعت بیمه و بهویژه رشته بیمه زندگی، در این مقاله، از متغیرهای تصادفی فازی برای درنظر گرفتن نااطمینانی نرخ بهره و محاسبه حق بیمه انواع بیمههای زندگی استفاده شده است. همچنین با توجه به اینکه جدول زندگی ایران بر اساس اطلاعات جمعیتی این کشور تدوین و برای استفاده به شرکتهای بیمه ابلاغ شده است، نتایج استفاده از این جدول در مورد حق بیمه فازی انواع بیمهنامهها با نتایج حاصل از جدول TD88-90 فرانسه که پیش از این مورد استفاده شرکتهای بیمه بوده، مقایسه شده است.
روششناسی: از نظریه مجموعههای فازی برای مدلسازی نرخ بهره برای محاسبه حق بیمه محصولات بیمه زندگی استفاده شده است.
یافتهها: نتایج بر اساس جدول زندگی ایران برای یک مستمری زندگی نشان داد که تمام مقادیر ممکن برای حق بیمه یک فرد 57 ساله در بازه [384/4 و 741/3] قرار دارد و مقدار قطعی حق بیمه 045/4 میباشد. همچنین حق بیمه خالص این فرد برای یک شرکت بیمه با ریسکگریزی متوسط (75/0β=) مقدار 212/4 بهدست آمده است. همچنین اثر تغییرات ریسکگریزی شرکت بیمه و سن بیمه شده بر مقادیر حق بیمه برای انواع بیمههای زندگی بررسی و تحلیل شده است. علاوهبر این تمامی محاسبات برای جدول زندگی TD88-90 نیز انجام و با نتایج جدول زندگی ایران مقایسه شده است. بهلحاظ نظری، احتمال فوت یک فرد x ساله بر اساس جدول زندگی ایران بیشتر از احتمال فوت این فرد بر اساس جدول زندگی TD88-90 است. بنابراین، حقبیمههای محاسبه شده برای این شخص بر اساس جدول ایران برای بیمه عمر زمانی و بیمه عمر مختلط کمتر و برای مستمری زندگی بیشتر از حقبیمه محاسبه شده بر اساس جدول TD88-90 است. این موضوع را میتوان بر اساس یافتههای این مقاله نیز مشاهده کرد. بهعبارت دیگر، یافتههای مقاله بر اساس جدول TD88-90 نشان داد همه مقادیر احتمالی حق بیمه مستمری زندگی برای یک فرد 57 ساله در بازه [257/4 و 575/3] و مقدار قطعی حق بیمه 896/3 است. همچنین، حق بیمه خالص برای حالت ریسکگریزی متوسط (75/0β=) مقدار 988/3 است. همچنین، این نتایج با روش تصادفی مقایسه شد که از اعتبار روش فازی پیشنهادی حکایت دارد.
نتیجهگیری: نرخ بهره در طول زمان بر اثر تغییر سیاستهای پولی، مالی و ارزی دچار نوسان میشود و این نوسان میتواند بر تعیین حق بیمه، ذخایر و تعهدات شرکتهای بیمه تاثیر بگذارد. این مسئله برای محصولات بیمه زندگی با توجه به ماهیت بلندمدت آنها و احتمال نوسانات بیشتر نرخ بهره در مدت قرارداد از اهمیت بیشتری برخوردار است. بنابراین، لازم است گه نااطمینانی و ریسک نرخ بهره برای محصولات بیمه زندگی مورد توجه نهاد ناظر و شرکتهای بیمه قرار بگیرد. در این راستا، با استفاده از نرخ بهره فازی میتوان محدودهای مجاز برای نرخ بهره درنظر گرفت که شرکتهای بیمه با لحاظ میزان ریسکگریزی خود در مورد تعیین مبلغ حق بیمه در بازه مورد نظر اقدام کنند.
بازارهای مالی
حمید اسایش؛ سید پرویز جلیلی کامجو
چکیده
هدف: این پژوهش با هدف ارزیابی اثر رژیمهای مختلف ریسکهای کلان سیاسی، اقتصادی و مالی بهعنوان متغیرهای انتقال مبتنی بر شاخص راهنمای بینالمللی ریسک بینکشوری در تاثیرگذاری متغیرهای تولید ناخالص داخلی، امید به زندگی، بیکاری، تورم، نرخ ثبت نام (باسوادی) و درجه شهرنشینی بر تقاضای بیمههای زندگی در کشورهای ...
بیشتر
هدف: این پژوهش با هدف ارزیابی اثر رژیمهای مختلف ریسکهای کلان سیاسی، اقتصادی و مالی بهعنوان متغیرهای انتقال مبتنی بر شاخص راهنمای بینالمللی ریسک بینکشوری در تاثیرگذاری متغیرهای تولید ناخالص داخلی، امید به زندگی، بیکاری، تورم، نرخ ثبت نام (باسوادی) و درجه شهرنشینی بر تقاضای بیمههای زندگی در کشورهای منتخب خاورمیانه طی دوره 2017-1990 انجام شده است.روششناسی: با توجه به نظریه مطلوبیت انتظاری در شرایط نااطمینانی فوننیومن و مورگنشترن (1947) که توسط یاری (1965) و سپس لوئیس (1989) بسط داده شده، در این تحقیق از مدل رگرسیون پانل انتقال ملایم آستانهای با تابع انتقال لاجیت برای بررسی موضوع و دستیابی به هدف تحقیق استفاده شده است.یافتهها: حد آستانه در مدل با ریسک سیاسی، اقتصادی و مالی به ترتیب 72/73، 00/30 و 2/29 برآورد شد. سرعت انتقال بین دو رژیم نیز در هر سه مدل 07/60، 3685/0 و 049/0 برآورد گردید. بنابراین، بالاترین سرعت انتقال مربوط به تابع انتقال ریسک سیاسی است که منجر به شکست منحنی لاجیت انتقال و رویه سه بعدی شد. کمترین سرعت انتقال نیز مربوط به ریسک مالی است که منجر به انحنای بسیار کم تابع انتقال لاجیت شد.نتیجهگیری: نتایج برآوردی مدل های سه گانه تحقیق نشان داد نرخ بهره حقیقی دارای اثر آستانهای و تأثیر معنیداری نیست که دلیل آن میتواند عدم توسعه مالی بازارهای مالی، دخالت در بازار پول و سیستم بانکی و تعیین دستوری نرخ بهره در کشورهای منتخب باشد. در رژیم با ریسک مالی کمتر حساسیت تقاضای بیمههای زندگی به نرخ تورم کمتر است و بیمه زندگی بهعنوان یک دارایی با بازدهی بلندمدت شناخته میشود. تولید ناخالص داخلی و امید به زندگی نیز در هر سه مدل دارای اثر آستانهای هستند. در رژیم با ریسک سیاسی و مالی کمتر، حساسیت تقاضای بیمه زندگی نسبت به شهرنشینی بیشتر است. نرخ باسوادی نیز در رژیم با ریسک مالی کمتر، تأثیر جزئی بیشتری بر تقاضای بیمه زندگی دارد. طبقهبندی موضوعی:.O16, C23, G22, I13
ابراهیم کاردگر؛ مهدی احراری
چکیده
مطالعات متعددی در خصوص رابطه بین بیمه زندگی و رشد اقتصادی، مبتنی بر نگرشهای اقتصاد مرسوم و در چهارچوب الگوهای کلان رشد اقتصادی صورت پذیرفته، ولی کمتر به جنبههای توسعهای آن توجه شده است. تحقیق حاضر میکوشد تا با طرح نگاهی توسعهای، ابعاد دیگری از اثرات بیمه زندگی بر تولید ملی را تبیین و تحلیل نماید. برایناساس، از شاخص توسعه ...
بیشتر
مطالعات متعددی در خصوص رابطه بین بیمه زندگی و رشد اقتصادی، مبتنی بر نگرشهای اقتصاد مرسوم و در چهارچوب الگوهای کلان رشد اقتصادی صورت پذیرفته، ولی کمتر به جنبههای توسعهای آن توجه شده است. تحقیق حاضر میکوشد تا با طرح نگاهی توسعهای، ابعاد دیگری از اثرات بیمه زندگی بر تولید ملی را تبیین و تحلیل نماید. برایناساس، از شاخص توسعه انسانی به عنوان یکی از شاخصهای توسعهای برای ارزیابی تأثیر بیمههای زندگی بر تولید ملی، استفاده کرده و روابط علّی بین آن ها را تبیین و تحلیل نمودیم. نتایج نشان داد که یک علیت غیر خطی دو طرفه بین شاخص توسعه انسانی و سرانه بیمه زندگی وجود دارد. همچنین نتایج نشاندهنده اثر معنادارتر بیمه زندگی بر توسعه انسانی در ایران است.
کیومرث شهبازی؛ رامین بشیرخداپرستی؛ محمود احترامی
چکیده
در این پژوهش رابطه تجربی بین توسعه بیمههای زندگی و غیرزندگی و رشد اقتصادی در ایران با استفاده از روش ARDL ، رهیافت آزمون کرانهها و دادههای دوره زمانی 1388-1358 بررسی شده است. نتایج نشاندهنده وجود رابطه همجمعی میان متغیرهای تحقیق است و حاکی از این است که بیمه زندگی در کوتاهمدت و بلندمدت تأثیر معناداری بر رشد اقتصادی ندارد، ولی ...
بیشتر
در این پژوهش رابطه تجربی بین توسعه بیمههای زندگی و غیرزندگی و رشد اقتصادی در ایران با استفاده از روش ARDL ، رهیافت آزمون کرانهها و دادههای دوره زمانی 1388-1358 بررسی شده است. نتایج نشاندهنده وجود رابطه همجمعی میان متغیرهای تحقیق است و حاکی از این است که بیمه زندگی در کوتاهمدت و بلندمدت تأثیر معناداری بر رشد اقتصادی ندارد، ولی بیمه غیرزندگی در کوتاهمدت و بلندمدت بر رشد اقتصادی تأثیر معناداری دارد. همچنین، در بلندمدت یک رابطه علّی یکطرفه از توسعه بیمه غیرزندگی به رشد اقتصادی وجود دارد ولی رشد اقتصادی علت گرنجری توسعه بیمههای زندگی و غیرزندگی نیست.
محمود متوسلی؛ غدیر مهدوی؛ یحیی میرزائی پری
چکیده
عدم رشد و توسعه بیمه زندگی همواره از مسائل پیشروی صنعت بیمه بوده است. برایناساس استفاده از رویکرد جامع برای بررسی ابعاد مختلف این مسئله ضروری بهنظرمیرسد. بنابراین با توجه به جامعیت رویکرد نهادی، این رویکرد، مبنای علمی و میدانی تحقیق حاضر قرار گرفته است.هدف از این مطالعه، شناسایی نهادها و کسبوکارهای پشتیبان بیمه زندگی کشور ...
بیشتر
عدم رشد و توسعه بیمه زندگی همواره از مسائل پیشروی صنعت بیمه بوده است. برایناساس استفاده از رویکرد جامع برای بررسی ابعاد مختلف این مسئله ضروری بهنظرمیرسد. بنابراین با توجه به جامعیت رویکرد نهادی، این رویکرد، مبنای علمی و میدانی تحقیق حاضر قرار گرفته است.هدف از این مطالعه، شناسایی نهادها و کسبوکارهای پشتیبان بیمه زندگی کشور ایران، براساس رویکرد نهادی است. در این تحقیق ضمن مرور ادبیات و تشریح مفاهیم مرتبط با رویکرد نهادگرایی، به خصوص الگوی چهار سطح تحلیل نهادی ویلیامسون، نهادها و کسبوکارهای فعال در بازار بیمه زندگی آمریکا و هند مطالعه شده و اطلاعات بهدستآمده از این مرحله، مبنای بخش میدانی تحقیق قرار گرفته است. در بخش میدانی، اطلاعات بهدستآمده از طریق روش مصاحبه، گردآوری و از طریق روش کدگذاری باز و محوری، تجزیهوتحلیل گردیده است. در نهایت یافتههای اصلی تحقیق شامل نهادها و کسبوکارهای فعال در کشورهای مورد مطالعه، نهادهای مؤثر بر تقارن اطلاعات بین بیمهگر و بیمهگذار، کسبوکارهای قابل برونسپاری و نهادها و کسبوکار مورد نیاز بازار بیمه ایران، ارائه شده است.